•  NL 

Tweedaagse cursus Medisch management

Print 
07 januari 2019

Chantal Dankfort is vierdejaars aios Anesthesiologie in het UMCG. Daarnaast blogt ze over koken. Ze volgde in 2018 de tweedaagse cursus ‘Medisch management op maat’.

Vanwaar je belangstelling voor deze cursus?

De cursus is eigenlijk bedoeld voor aios die bijna aan het einde van de opleiding zijn. Maar ik ben me al wat aan het oriënteren op taken en aandachtsgebieden naast mijn werk als anesthesist, als ik straks klaar ben met de opleiding. Het werk als (aankomend) anesthesiologe is prachtig, maar tot mijn pensioen fulltime op OK is misschien wat ambitieus. Mijn opleider opperde dat managementtaken mij misschien wel zouden liggen. Deze cursus gaf me echt een kijkje achter de schermen. Natuurlijk kan ik als ik klaar ben of bijna klaar ben een MBA ‘Management’ volgen, maar de tijd zal het leren of en zo ja, hoe ik dat kan combineren met de opleiding en privé. Ik weet zeker dat ik graag een bijdrage lever aan de gang van zaken op de afdeling. Ik heb graag een vinger in de pap.

Kreeg je de antwoorden die je zocht?

Jazeker. We kregen in die twee dagen veel informatie over allerlei onderwerpen. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering bijvoorbeeld. Het is prettig om daar nu alvast wat over de te weten. Overigens, sommige antwoorden roepen wel weer nieuwe vragen op. Over hoe je je kunt inkopen bijvoorbeeld. Iemand  zette op een rij wat inkopen precies inhoudt. Maar wie bepaalt precies de hoogte van het bedrag? En hoe gaat dat? En hoe gaat het als ik straks bij een bank binnenloop en vraag om 200.000 euro om me in te kopen?

Wat vond je van de cursus?

Het was een oprechte bijdrage aan mijn opleiding. De presentaties werden verzorgd door ervaren professionals die niet alleen over hun vak vertelden maar hun ervaringen deelden. En omdat het een kleine groep is, kun je ook goed met de andere deelnemers sparren. Sommige onderwerpen als ‘wat te doen als iemand een klacht indient?’ en ‘hoe voorkom je een burn-out?’ hadden misschien ook wat eerder in de opleiding aan bod kunnen komen. Maar dat zakelijke gedeelte kun je toch echt beter aan  het einde van je opleiding volgen. Overigens – bij Anesthesiologie komen die onderwerpen ook al eerder aan bod.

En over 2 jaar, als je klaar bent?

Mijn ideaal zou een functie zijn als anesthesiologe gecombineerd met een managementtaak. Het lijkt mij geweldig om ooit wat meer te kunnen doen met m’n foodblog, maar dat moeten we nog maar eens zien. Het is volgens mij erg belangrijk en erg leuk om ook naast je gewone werk iets heel anders te doen. Wie weet?

 Praktisch